Hvordan unngå feller ved forbrukslån og gjeld

Hvordan unngå feller ved forbrukslån og gjeld

I dagens samfunn kan det være fort gjort å havne i en gjeldssituasjon.
Det å ha gjeldsproblemer kan by på mange utfordringer. Vi skal hjelpe deg gjennom denne artikkelen å unngå disse fellene.

Vi starter med en klassisk problemstilling som jeg tror mange kan relatere seg til. Mange som har gjeld betjener gammel moro med nye lån. Dette er en ond sirkel av gjeld som i utgangspunktet bare fører til et dypere problem.

Dette kan virke som en fornuftig løsning ved første øyekast, men det anbefales på det sterkeste å ikke benytte seg av denne type ordning. I praksis betyr dette at man tar opp et nytt forbrukslån for å dekke avdrag på for eksempel kredittkort. Hvis du i tillegg har flere kredittkort og kanskje bruker forbrukslån til å betjene avdrag sier det seg selv at dette skaper en negativ spiral.

Bruk denne kalkulatoren for nedbetaling av gjeld

Kortsiktig Gjeld

Det finnes tilfeller der det kan være lønnsomt å betale gjeld med et forbrukslån eller kreditt. Eksempel på dette er at du er garantert en inntjening i løpet av nærmeste fremtid.

Så hvis du vet at du kan betjene kredittkortgjelden kan dette være bedre enn et tradisjonelt lån. Ved et tradisjonelt lån mener vi pant i for eksempel bolig. Ofte er det høye tinglysningsgebyr og man må også møte opp i banken for å få dette innvilget.

Vaner

Våre vaner er som regel det som fører til at gjeld oppstår.
Om dette er at man utsetter vedlikehold på hus og bil, kjøper noe på avbetaling eller faktura. I lengden kan dette utgjøre store summer som kan resultere i en gjeldssituasjon.

Det er derfor viktig å ha et sunt syn på økonomi og egen eiendom som omfatter økonomien.

Budsjett

Det er ikke alle som er like flinke til å sette opp en strukturert økonomi.
Hvis man i utgangspunktet har lite kontroll over inntekter og utgifter er sannsynligheten stor for at uforutsette utgifter trenger umiddelbar kapital.

De fleste snur seg da til lånte penger som forbrukslån eller kredittkort og vipps så er man i gang. Når denne gjeldsspiralen setter i gang kan det være veldig vanskelig å komme seg ut.

Derfor anbefales det på det sterkeste å lage en oversikt og budsjett på egen økonomi. Hvis man foretar seg dette kan man plutselig planlegge fremover og betjene gjeld på en ryddig måte. Her kommer også sparefaktoren inn.

Det anbefales å heller betjene gjeld kontra sparing. Hvis begge deler er mulig er selvsagt dette det beste alternativet. Men fordi rentene på sparing ofte er mye lavere enn et lån må dette betjenes først.

Sparing utgjør til slutt en buffer, som kan brukes til uforutsette utgifter og dermed kan du unngå slike feller.

Andre faktorer

Vi lever i en tid der lovnader om raske penger florerer foran oss.
Om dette er på Facebook, VG eller på gata så er tilbudene mange.

Hvis man allerede har gjeldsproblemer kan det friste voldsomt med raske penger. Som regel er det svært lite som kan kategoriseres som ”raske penger”. Og når noe er for godt til å høres sant, så stemmer det som regel.

Det er kanskje en gammel kamerat som har kommet over en unik mulighet.
Kanskje er dette et såkalt multi level marketing spill, som blir forklart som raske penger og veien til rikdom. Dette er i bunn og grunn pyramidespill.

Pyramidespill er ikke lovlig og det er svært sjelden ikke lønnsomt for andre enn de som sitter på toppen av pyramiden.
Alternativt kan man faktisk tjene penger på dette hvis man går over alle ”støvleskaft” for å selge tjenesten videre. Majoriteten av de som har prøvd seg på dette ender opp med at vennekretsen blir mindre og penger blir tapt.

Hva må jeg gjøre?

Hvis du kan erkjenne til deg selv at du har gjeldsproblemer har du kommet en god vei. Lag en oversikt og få kontroll på gjelden. Ta kontakt med de det gjelder og få til en avtale. Det er mange måter å løse dette på og selv om man må bruke både tid og energi, er det bedre å ta en langsom og sikker løsning.