Hvordan sparer man penger i et aksjefond?

investere

Det er ofte slik at bankene tilbyr gunstige vilkår for deg som bare vil spare, og det er jo koselig å se hvordanspare  pengesummen på kontoen din øker litt hvert år bare ved å ligge der. Man kan godt glemme pengene på kontoen og få en fin overraskelse når det dukker opp det lille ekstra som man tjener i renten.

Men sparekontoene tillater ikke store gevinster og for mye spenning. Det er derfor mange som foretrekker å investere istedenfor å spare. Hvis du satser på et aksjefond med flinke forvaltere, kan det bli både spennende og lukrativt for deg.

Forskjeller mellom en sparekonto og et aksjefond

Hvis du er interessert i aksjehandel men har lite peiling på hvordan børsen fungerer, kan du likevel delta aksjeruten å være noen ekspert. Man kan også betrakte det som sparing med en uviss fortjeneste. Men til gjengjeld kan gevinstene bli mye større og komme snarere enn de småpengene du tjener ved å opprette en sparekonto. Aksjefondet er en slags mellomledd mellom deg og børsen. Ved å investere i fondet overlater du kontroll av pengene til eksperter som gjennomfører enkelte investeringer på vegne av alle deltakerne i fondet. En viss risiko finnes jo alltid, men de fleste investorer har erfart at det lønner seg på lengre sikt.

Her i landet er vi glade i å spare. Men gevinstene liker vi også godt. Fortjenesten ved å spare i et aksjefond kan rett og slett bli flere ganger så stor som den årlige renteavkastningen på en sparekonto. Ettersom bare en femdel av kapitalen i fondet ikke brukes til aksjehandel, kan du alltid være sikker på at du deltar i investeringene.

Hvilke krav må jeg oppfylle for å kune delta?

Som sagt behøver du ikke å være noen ekspert i aksjehandel, men som investor er det nødvendig at du deltar med en viss pengesum. Regn ut hvor mye du ellers ville ha hatt liggende på en sparekonto i banken, og overfør disse pengene til et aksjefond i stedet. Hvor mye du deltar med kommer også an på selve fondet, noen krever bare 1001 kroners innskudd, mens hos andre kan minsteinnskuddet være så høyt som 26 000. Dessuten varier også fondene i forhold til hvor høy risiko de løper. Jo høyere risiko, desto større gevinster. Likevel kan det som er spennende for noen være altfor stressende for en annen. Nå er det lurt å spørre seg litt om, og all informasjonen du trenger finner du sikkert på nettet. Dessuten er også registrering i fondene nettbasert, så det blir helt enkelt når du engang har bestemt deg hvilket fond passer deg best.

Hvordan aksjemarkedet fungerer: