Hvem kan søke om kredittkort

I dag skal vi se litt nærmere på hvordan skaffe seg et kredittkort og hva som skal til. Det er nemlig mye penger å spare på å bruke et kredittkort riktig.

De fleste tilbydere stiller noen krav for hvem som kan søke om kredittkort. De fleste krever at man er over 23 år og at man har en inntekt på over 50000 kr i året. Noen ønsker også å tilby kort til yngre personer i etableringsfasen eller til studenter. Aldersgrensen er derfor hos noen 20 år, og hos noen få til og med helt ned til 18 år. Hvilken aldersgrense og krav til minimum inntekt de forskjellige kortselskapene opererer med avgjøres av hvilken målgruppe de sikter mot.

De fleste selskapene ønsker i hovedsak å minimere sin risiko, og vil derfor i hovedsak at brukerne av kortet har inntekt nok til å betale regningene. De fleste vil også kreve at man ikke har betalingsanmerkninger.

En av landets største nettaviser, Nettavisen, har en gratis tjeneste for å kunne finne det beste kredittkortet til ditt bruk.

Sjekk også ut deres sosiale profiler.

Betingelser for å få kredittkort

Når man tilfredsstiller minimumskravene vil man kunne få et kredittkort. Men hvor mye kredittgrense man får på dette vil være avhengig av inntekt. Har man betalingsanmerkninger, vil man sannsynligvis ikke få tildelt et kredittkort. For da å kunne få et kredittkort, må man betale det man skylder, og så få fjernet anmerkningen. Tidligere kunne slike anmerkninger stå over lang tid, men i dag er det krav om at disse skal slettes så snart man har betalt det man skylder.

Så snart man har fått slettet en betalingsanmerkning, kan man forsøke å søke om kredittkort igjen, og vil da ha store muligheter for å få det innvilget.

Hvilket kort passer best for deg?

Hvilket kredittkort som passer best for deg vil være avhengig av hvordan du bruker kortet. For noen kort vil man måtte betale årsgebyr, men dette er vanligvis ikke tilfelle lenger, da så mange korttilbydere har begynt å tilby gebyrfrie kort. I stedet kan man finne kort som gir deg billigere kjøp innenfor en type varer du handler mye. Da kan dette gjøre at det blir billigere for deg å benytte dette kortet enn om du ikke gjør det. For eksempel vil noen kort tilby deg rabatter for en spesifikk varegruppe. Drivstofftilbydere vil oftest gi deg kort med rabatter på drivstoff, mens bilprodusenter kan gi rabatter på bilrelaterte produkter.

Hos andre kan du samle opp poeng eller få cashback-løsninger. Eksempler på kort hvor man samler poeng når man handler, er flyselskapene. Du kan samle opp poeng for alt du handler, og til slutt kan du ha nok poeng til en flyreise. Cashbackordninger fungerer ved at kortselskapene har en avtale om at du, for en spesifikk vare- eller tjenestegruppe, vil få penger tilbake via kredittkortregningen din.

Forskjeller mellom kredittkort

Det er mange forskjeller mellom de forskjellige kredittkortene. Søknad om kredittkort foregår vanligvis på den samme måten hos de fleste tilbyderne, men utover det er det flere ting du bør vurdere når du velger et kort. Prisene er vanligvis forskjellige. Ikke bare rentene, men også gebyrene varierer. Det kan derfor være lurt å sammenlikne den effektive renten mellom kortene. Noen kort er gebyrfrie. Det vil si at det ikke koster noe å ha dem. De fleste kortene vil ikke ta gebyrer av forbrukeren når man handler varer, men ved kontantuttak er det vanlig at man tar gebyr. Det finnes unntak også her. Noen brukersteder har begynt å legge til gebyrer på brukeren for å handle med kredittkort. For eksempel kan man hos flyselskaper bli belastet gebyr om man ikke benytter deres eget kredittkort. Utover det er dette mest vanlig i utlandet. Der forekommer det ofte at brukerstedet belaster kunden for gebyret som de må betale til kortselskapet.

En annen forskjell er hvor lang tid du maksimalt har før du må betale renter på kjøpene dine. Betaler du inn hele summen på fakturaen hver gang den mottas, betaler du som oftest ikke renter.

Søknadsprosess

Søknad om kredittkort er vanligvis en enkel prosedyre. Du fyller ut søknadsskjema på nett, og får ofte svar med en gang. Når du da får svar, kan du bekrefte elektronisk med bankID, og kortet kan være i posten om kort tid.

De fleste over 23 år kan sende søknad om kredittkort. Hos noen tilbydere kan du søke om du er helt ned til 18 år.